Je bent als werkgever betrokken bij je personeel. Je wilt dat je werknemers succesvol, actief en productief zijn. Zowel omdat dit bijdraagt aan het succes van het bedrijf, als voor hun eigen welbevinden. Gezond en fit zijn zijn daar onderdeel van, ook op de werkplek. Het verhogen van de gezondheid én het werkplezier is een van de beste manieren om ziekteverzuim te verlagen. Door het toepassen van onderstaande tips kun je daar als werkgever ook aan bijdragen.
De risico’s van veel zittend werken tegen gaan
Lang zitten brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Ongeacht of iemand daarbuiten voldoende beweegt of zelfs sport. Bij zittend werk maakt het niet zo uit of iemand op kantoor zit, de hele dag een heftruck bedient of hele dagen achter het stuur zit. Door het op deze drie punten aan te pakken zijn de risico’s goed terug te dringen.
1 Gezonde werkplek
Uiteraard voldoet de werkplek aan alle veiligheidseisen, maar is het ook een gezonde, fijne werkplek? Daarbij zijn voldoende frisse lucht, genoeg (dag)licht en goed apparatuur onontbeerlijk. Maar ook de sfeer op de werkplek dragen bij aan het welbevinden van je werknemers. Kijk ook of je daar nog winst kunt behalen.
2 Ergonomie
Een ander groot deel van de winst in gezondheid is bij zittend werk te behalen in een ergonomische werkplek. Het kost even wat om bijvoorbeeld een ergonomisch bureau en stoel aan te schaffen, maar omdat dit het ziekteverzuim en RSI-klachten drastisch terug kan dringen, levert het al snel winst op. Bovendien zal iemand die goed en prettig zit productiever zijn dan iemand die telkens moet verzitten omdat zijn of haar rug pijn doet.
3 Regelmatig pauzes
Stimuleer je medewerkers om wat vaker een korte pauze te houden. Dat klinkt een manager misschien als een tegenstrijdig advies in de oren, een werkgever wil immers de productiviteit hooghouden en dat er gewerkt wordt onder werktijd. Toch helpen vaker korte breaks nemen de productiviteit juist in de hand. Iemand die uren lang achter zijn bureau naar zijn computerscherm moet kijken raakt vermoeid. De productiviteit daalt. Door vaker eventjes op te staan en koffie te halen, een order weg te brengen of de planten water te geven, krijgen de hersen wat rust, terwijl de spieren juist in beweging komen. Ook naar buiten gaan tijdens de lunch is een goede manier om de pauze op een gezonde, actieve, manier door te brengen. En als het met een groepje collega’s samen is; ook nog goed voor de teambuilding.
Gezond eten
Heeft de organisatie een bedrijfskantine? Zorg er dan voor dat er ook voldoende keus is in gezond en vers eten. Uiteraard hoeft het broodje kroket niet uitgebannen te worden, maar vers fruit en een broodje gezond op het menu hebben staan biedt een gezonde keuze.
Voorlichting geven
Heeft het bedrijf geen kantine en geen directe invloed op het gezonder eten van de medewerkers? Probeer het dan eens met indirecte invloed, bijvoorbeeld via voorlichting. In veel branches zijn werkgevers al campagnes gestart over gezonde voeding en bewegen. Er zijn verschillende bedrijven in te schakelen die dit op zouden kunnen zetten. Zo’n campagne kan bestaan uit voorlichting over gezonde voeding, korting op een sportabonnement of voorlichting door een diëtist. We hebben net als jij het beste met je medewerkers voor. Kun je er wel wat hulp of advies bij gebruiken, laat het ons weten.