SuccesSessie

6 stappen naar helderheid, focus en meetbaar succes

Groeistrategie op maat

Samen met Paradigmo creëer je een groeiplan dat écht bij je past

Implementatie & begeleiding

Groeien met de juiste expertise naar een duidelijk pad voorwaarts

Uitbesteden marketing

De kracht van specialistische marketing, zonder de complexiteit

Teambuilding, omdat je elkaar nodig hebt

12 augustus 2019 | Employee journey

“Zoals men ijzer scherpt met ijzer, zo scherpt een mens zijn medemens”, luidt een spreuk. En zo werkt het zeker ook binnen een team. De verschillen, kleine allergieën en botsingen onderling kunnen juist zorgen voor een sterkere samenwerking. Het houdt elkaar scherp. Mits er aan teambuilding gedaan wordt. Anders zorgen die verschillen en botsingen juist voor conflicten, slechte samenwerkingen en zelfs ziekteverzuim. Met deze blog maken wij je graag wegwijs in het teambuilden.

Wat teambuilding is

De naam zegt het al: het bouwen aan het team. Ieder teamlid is als een losse steen. Een steen is praktisch, sterk en ziet er goed uit. Maar alleen kan hij veel minder van dienst zijn dan wanneer hij met andere stenen tot een muur of een huis gebouwd wordt. En zo is het ook in jouw team. Door van je individuele medewerkers één team te maken dat staat als een huis. Veel mensen denken dat je automatisch een team hebt als je meerdere mensen in dienst hebt, die vormen dan vanzelf wel een hecht team. Dat is hetzelfde als een boel stenen op een hoop gooien en wachten tot het uit zichzelf een huis wordt. Jij moet er, met je medewerkers, echt zelf mee aan de slag.

Hoe je het toe past

Teambuilden kun je in het groot aanpakken, bijvoorbeeld door een één of meerdaags programma te volgen. Dat werkt heel goed, maar is qua tijd of financiën niet voor iedereen haalbaar. Je kunt er als manager of directeur echter ook in het klein zelf mee aan de slag. Neem er hoe dan ook wel de tijd voor. Als het niet mogelijk is om het bedrijf of afdeling een dag helemaal stil te leggen, verspreid het dan over meerdere dagen. Plan bijvoorbeeld vier weken lang achter elkaar de woensdagmiddag voor het teambuilden in. Besteed daarbij aandacht aan de individu, aan samenwerken, aan de dynamiek binnen het bedrijf en aan het verkrijgen van inzicht in de aanwezige kwaliteiten van het team. Belangrijke kernpunten zijn daarbij:

 • Leer elkaar kennen
 • Leer elkaar vertrouwen
 • Heb elkaar nodig
 • Durf kwetsbaar te zijn
 • Leer elkaar aan te vullen

Wat is het niet

Echte teambuilding is meer dan alleen een avondje of een weekendje survivallen. Collega’s moeten elkaar dan wel vertrouwen om veilig boven aan de klimwand te komen, om met de raft goed en wel door de woeste rivier te komen of om uit een Escape Room te komen. Maar dat is wezenlijk anders dan het onderling vertrouwen dat er moet zijn op de werkvloer. Een dagje met elkaar bezig zijn is leuk en goed voor de sfeer maar het zal geen beter functionerend team opleveren.

Het resultaat van goede teambuilding is:

 • Een hechter team
 • Een prettigere samenwerking
 • Vertrouwen
 • Gemotiveerdere medewerkers
 • Betere communicatie
 • Een sterker ‘wij-gevoel’
 • En betere bedrijfsresultaten

Wil je meer weten of wil je het teambuilden graag uitbesteden? Neem dan eens contact met ons op.

Zoeken

Over ons

Jan Blok

Mijn passie? Bedrijven helpen hun volledige potentieel te ontdekken.
Eigenaar & Senior Consultant

Categoriën

Testimonial

Marcel van Raad

"Inspiratie voor groei"

Wij hebben als team veel energie gekregen en inspiratie opgedaan om de klant ...
Bekijk
Marcel van Raad

"Inspiratie voor groei"

Wij hebben als team veel energie gekregen en inspiratie opgedaan om de klant nog beter te kunnen bedienen!
Nan Banens

"Excellente Dienstverlening"

Jan en Navien hebben mij geholpen om van mijn werk als loopbaancoach en mijn werk als imagocoach...
Bekijk
Nan Banens
Nan Banens Loopbaancoaching

"Excellente Dienstverlening"

Jan en Navien hebben mij geholpen om van mijn werk als loopbaancoach en mijn werk als imagocoach een propositie te maken. Het heeft geresulteerd in een website die weergeeft wie ik ben en wat ik doe. Jan en Navien zijn professionals op hun vakgebied en het was fijn en leuk om met hen samen te werken. Hun inzichten en ideeën hebben mij regelmatig aan het denken gezet. Ik kon met al mijn vragen bij hen terecht en geen moeite was teveel.
Nan Banens
Nan Banens
Nan Banens Loopbaancoaching
Arwind Ramautar

"Enorme betrokkenheid"

Meedenken en een enorme betrokkenheid, dat staat centraal bij Navien en Jan. ...
Bekijk
Arwind Ramautar
Balans voor Balans

"Enorme betrokkenheid"

Meedenken en een enorme betrokkenheid, dat staat centraal bij Navien en Jan. Ze komen niet alleen met creatieve ideeen en realiseren die maar ze denken ook mee over jouw business. Je gaat vol inspiratie en energie weer op pad als je bij hun bent langsgeweest. Voor mij was het een grote investering maar die was het wel dubbel en dwars waard.
Arwind Ramautar
Arwind Ramautar
Balans voor Balans